27 Haziran 2010 Pazar

On Adımda Viyana...Avusturya


Viyana - Avusturya - Gezi ve Seyahat Rehberi

 Bratislava dan yola çıktık ve yağmurlu bir günde Viyana'ya 3 saatlik bir yolculukdan sonra vardık.Şu anda iki milyon civarında kişinin yaşadığı şehir de yollar geniş ve boş.Nerde o İstanbul'un keşmekeşi...Her yer yeşil,her yer tarih kokan binalardan oluşuyor. Şehiri tur otobüsü ile turladık.
Landstrasser Gürtel-Prinz Eugen Strasse-Kartner Ring-Opernring-Burgring-Dr Karl Lueger Ring-Schottenring Caddelerinden geçerek şehirde ring yaptık.Viyana'da aynı zamanda Toplu taşıma konusunda oldukça iyi işleyen metro sistemi mevcut. Yürüyüşle birlikte, şehri görmenin en keyifli ve en az yorucu yollarından biri tarihi kırmızı tramvaylar. 1 ve 2 numaralı tamvaylar şehir merkezinde ring seferi yaptıklarından, ufak bir şehir turu için en iyi yöntem. Ayrıca bisiklet yolları mevcut ve her köşede bisiklet kiralama otomatları mevcut her yerde citybike logosunu görmek mümkün.

 Şehir turumuzu otobusle tamamlayıp Yukarı Belvedere,Aşağı Belvedere,Özgürlük Anıtı,Opera Binası,Güzel Sanatlar Müzesi,Hofburg Sarayı,Üniversite,Parlemento Binası,Schöenbrunn Sarayı nı gördükten sonra Hundertwasserhaus a gittik.

Hundertwasserhaus yeşillikler içinde herbiri birbirinden farklı şekilde dizayn edilmiş,farklı renkler ile boyanmış toplu konut amacı ile prototip olarak yaptırılmış ama bakılmış ki maliyet çok fazla daha fazla yapılmamış konutlar. Hemen karşısında minik bir alışveriş pasajı var.Süper de dizayn edilmiş bir tuvalet :) Hediyelikler pahalı.Aslında Viyana pahalı bir şehir.

Hundertwasserhaus u gezdikten sonra Schöenbrunn Sarayına gittik.

Schöenbrunn  sarayı Habsburgların eski yazlık malikanesi.Biz sarayın içerisini gezmek yerine bahçesini gezmeye karar verdik.İnanılmaz bir bahçe.Oksijen deposu.Hani şu filmlerde gördüğümüz çalı labirent  varya işte burada...Havuzlar,heykeller,inanılmaz büyüklükte bir arazi.Biz Osmanlı gösteriş içindeymiş diyoruz ya gelin birde buraları görün adamlar Sultanahmet büyüklüğünde bir yeri sadece bahçe olarak kullanıyorlar.

Bahçenin içinde hayvanat bahçesi,Roma Harabeleri,Gloriette(parkın en tepesinde çok görkemli bir yer ama rehberimiz 1 saatte çıkıp inemeyeceğimizi söylediği için tırmanmadık),Güzel Çeşme,Mitolojik Heykeller var.

 


Ayrıca etrafında kukla tiyatrosuda vardı.İçine girdik,kuklalara bayıldım.Aynı zamanda satışı da yapılıyor ama fiyatlar hayli yüksek bu nedenle kuklalarınızı Prag'dan almanızı tavsiye ederim.




Schöenbrunn  sarayından sonra otelimize doğru yola çıktık otelimiz Hotel Rainers 4* lı bir otel.Odamıza yerleştik biraz dinlendikten sonra aşağıda tur grubu ile metro hattı ile merkeze gitmek üzere buluştuk. 24 saat geçerli biletlerden aldık,kişi başı 5.7 Euro.Tek yön almak isterseniz 1.7€,72 saat 13,6€. Biletlerinizi okutmayı sakın unutmayın yoksa kontrolde yakalanırsanız kaçak muamelesi görür cezayı yersiniz.(70 € gibi yüksek bir meblağ)Hep beraber tramvaya doluştuk(Matzleinsdorfer Platz) ve Opera binasının (Oper) duragında inip merkeze geldik.

Viyana'ya gelmişken yenilmesi gerekenleri öğrendik.Figlmüller de schnitzel ve Hotel Sacher in altındaki pastaneden pasta..Trafiğe kapalı ana caddesinden dümdüz yürüyerek (Karntner Strasse) Figlmüllere gidelim dedik.Stephansplatz i geçtikten sonra Wollzeile caddesindeki nostaljik restaurantına baktık millet sırada kapı önünde kuyruk olmuş.Diğer şubesine gidelim dedik orda da aynı durum.Zaten ben ilkinde yemek istiyordum.Yarın öğlen gelelim dedik ve yemeğizi geçiştirip yürüyerek heryeri gezdik taki ayaklarımıza kara sular inene kadar sonrasında otelimize geri döndük.

Viyana'da 2.Günümüz
Ertesi gün Viyana ormanları ekstra turu vardı. Biz yine kendimiz gezmeyi tercih ettik.Gündüz gözüyle evvelsi akşam gezdiğimiz yerleri gezdik.Stephansplatz,,Hofburg Sarayı,Üniversite,Parlemento Binası. Fotograflar çektik.Figlmüllere gidip afiyetle schnitzel imizi ve patates salatasını hüplettik.Hayatımda yediğim en lezzetli ve büyük schnitzel ve patates salatasıydı.Yazarken azıım sulandı vallahi :) Fiyatlar şöyle,Dev schnitzel 12.9 € istenirse yarım ve çeyrek boyutlarda da alınabiliniyor.Patates salatası 3.8 €(Erdapfel Vogerl),Baget Ekmek 1.9 €(Salztangerl),Soda 1.8 €




24 saatlik biletimizin hakkını verelim değil mi şimdi :) 1. hat ile Prater e gidelim dedik opera duragından bindik.Prater son duraktı.Prater ormandı baharın gelişini kutlayan papatyalar ile çevrilmişti.Lunaparkına doğru yürümeye başladık.İndikten sonra sol tarafa doğru yürümeniz gerekiyor yaklaşık 10-15 dakka arası yürükten sonra varıyorsunuz.Çooook güzel bir lunapark bize kapılarını açmış oldu.Tabiki benim tırsaklığım,yükseklik korkum tuttu hiçbirine binemedim.Nedense hepsi bana çok korkunç geldi.Belkide gerçekten korkunç oldukları içindir ne dersiniz?.Resimlerini aşağıya koydum siz binebilir miyidiniz?Ömer roket e bindi aşağıda izlerken ben korktum valla :) Ünlü 100 yaşındaki Riesenrad dönme dolabı bile çok yüksek geldi.





Prater'den tekrar merkeze  döndük Hotel Sacher in altındaki pastaneden pasta yemek üzere.2 el yapımı elmalı meşhur pastasından seçtik.Pastaların adları Apfelstrudel,Topfenstrudel adet fiyatlarıda 4.3 € .Öyle hiç özelliği yoktu :(.Annemin elmalı pastası daha güzel oluyor gerçekten.Çikolatalı pastasını yemiş arkadaşlar bayılmışlar.Yemedim ama yemiş olduğumu yemenizi tavsiye etmiyorum :) .Dinlendikten sonra yine dolaşmaya başladık.Swarovski Viyana'nın yerli markasıymış.İnanılmaz gösterişli 4-5 katlı bir mağaza yapmışlar.Gezerken insanın başı dönüyor her yer pırıl pırıl parlıyor gözünüz kamaşıyor dikkat!!!!

Yorgun argın bir şekilde otelimize dinlenmek üzere geri döndük çünkü akşam klasik müzik konserine gidecektik.Konserin ücreti 50€.Fiyat araştırması yaptık min 43 € fiyat bulduk,ulaşım vs. için turla gitmek mantıklıydı.Vienna Kursalon daydı konser. Gayet şık bir salondu ama sandelyeler biraz rahatsızdı.

Johann Strauss  un eğlenceli parçaları hoş bir ambiyans ile sunuldu.Opera,baletler,Aria söyleyen sanatçılar,vals,dans herşey vardı.Eğlenceli 2 saat geçiridik,dinlendik yorgunlugumuzu attık ve otelimize geri döndük.Güzelce bir uyku çekip Prag yollarına düşmeye hazırdık :)

Viyana Metro Haritası,Biraz karışık gözüküyor ama aldanmayın.Gayet kolay bir şekilde alışıyorsunuz.Resmin üzerine tıklayarak büyütüp tekrar zoom yaparak iyice büyütüp çıktısını alabilirsiniz.

2 yorum:

  1. Resimlerdeki herkes epey kalın giyinmiş görünüyor, Viyana Haziran ayında bile o kadar serin mi?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,1-8 Mayıs da tura katıldık.Tabi yazı yazmak için tembellik yapınca temmuzu buldu :)

    YanıtlaSil